Üröm gyógynövények, Üröm gyógynövények


Fehér ürömfű Gyógynövény lexikon Fehér ürömfű A fehér üröm vagy abszintüröm Artemisia absinthium a fészkesvirágzatúak Asterales rendjébe és az üröm gyógynövények Asteraceae családjába tartozó növényfaj.

Fehér üröm: a lábadozók gyógynövénye

Magyarországon már a középkorban is elterjedt fűszer- és gyógynövény. Magyar népi elnevezései a bárányüröm, hegyi üröm, patikai üröm, pusztai üröm, kálvinista tapló vagy mesétfű, de nem összetévesztendő a leggyakrabban szintén bárányürömnek nevezett Artemisia ponticával.

üröm gyógynövények

Jellemzői Évelő növény. Az alsó részében elfásodó, felső részében elágazó, ezüstmolyhos szára másfél méternél magasabbra is megnő. Bokros, napos, száraz helyeket kedveli, elsősorban dombvidékeken, utak mentén, kerítések mellett, emberi települések közelében vagy köves területeken fordul elő.

Felhasználása A fehér ürmöt fűszer- és gyógynövényként is felhasználják: termesztése általánosan elterjedt.

Fehér üröm

Legtöbbször a föld feletti virágos hajtását gyűjtik. A természetben gyakoribb fekete ürömhöz hasonlóan fűszernövényként használatos. Íze, illata hasonlít a citroméra, fűszeres.

üröm gyógynövények

A növény minden része illatos és keserű. Főként húsételek például csülök ízesítéséhez használják, de például fagylaltok fűszerezésére is alkalmas.

Ürmösborok vermutkeserű italok, likőrök egyik fűszere is.

A fehér ürmöt, mint a világ állítólag legkeserűbb növényét már az egyiptomiak és a görögök ismerték és gyógyításra használták. A Magyar Királyság területén a középkori kolostorkertekben megtalálható volt, a szerzetesek különböző elixíreket készítettek belőle.

Az üröm (Artemisia) gondozása – 5 üröm faj bemutatása képekkel

Étvágygerjesztő hatása miatt gyógyteák alkotórészeként is használatos. A belőle nyert illóolaj görcsoldó, bélféregűző gyógyszerek egyik alapanyaga.

üröm gyógynövények

Izgató szerként is használják és a váltóláz gyógyítására is alkalmazható. Külsőleg reuma elleni készítményekben használják. Gyomor- és bélfekélyben szenvedő betegeknél káros hatású. Nagyobb adagban mérgezés léphet fel, melynek tünetei: hányás, erős hasmenés, vizelet-visszatartás, eszméletvesztés, görcsök.

Üröm gyógynövények

Az ánizs és az édeskömény mellett ez a növény az egyik fő összetevője az abszintnak, ami a Az abszintin felelős az üröm keserű ízéért: 1 gramm akár 70 liter vízben is észrevehető. Gyógyhatása Étvágygerjesztő, vérnyomást emelő, gyenge vizelethajtó, bélféregűző. Önmagában vagy teakeverékekben étvágygerjesztő, emésztést serkentő, szélhajtó, bélféregűző, epeműködést serkentő.

Illóolaja erősítő, görcscsillapító hatású.

Gyógynövény lexikon

Reuma elleni bedörzsölőszerhez is felhasználható. Fehér üröm gyógynövények ellenjavallat A fehér üröm illóolajában található tujont az orvostudomány a Az ürömolajban található tujon GABA-antagonista; túladagolás esetén izomrángásokat, még nagyobb mennyiségben heves görcsöket okoz. Fokozott fogyasztása a központi idegrendszer leépüléséhez vezethet. Kis mennyiségben amennyit pl. A tujont az abszintizmus félreértelmezése nyomán sokan hallucinogénnek tartják, de ennek tudományos alapja nincs.

Még ajánljuk.