Rosszindulatú gégerák. A gégedaganatok kezelése


a torok hpv rákja a hpv vírus elleni vakcina kockázata

A rosszindulatú gégedaganat a leggyakoribb a papilloma gesteliyi nedir A gége daganat férfiakon 10 x gyakoribb, mint nőkön, bár a dohányzási szokások változása miatt az USA-ban és Európában a nők között is egyre gyakoribbá válik a gégerák.

Ha a beteg időben szakorvosi észlelésre kerül, akkor a gége rosszindulatú daganata viszonylag jól gyógyítható, a beteg gyógyulhat. Ezért a rendszeres gégeszűrés nagyon fontos.

Szájfertőzés, daganat

Nemzetközi statisztikákat tekintve a gégerákos betegek halálozását tekintetve Magyarország Európában az elsők között szerepel. A gégerákos panaszok és a tünetek is attól függnek, hogy a gégén belül hol helyezkedik el a rosszindulatú gégedaganat.

A hangszalag szintjére lokalizálódó glotticus daganat hangszalagrák esetén jellemző a fokozatosan kialakuló rekedtség. Ezen túlmenően jelentkezhet idegentest érzés, krákogási torokköszörülési kényszer, fájdalom kifekélyesedő a gége szélét érintő gégedaganat ill.

Előrehaladott gégerák stádiumban a beteg súlyvesztése is jellemző lehet.

Keressen egyszerűbben - válasszon területet!

Gégedaganatnál viszonylag ritka a véres köpet. A gégedaganat növekedésével fokozódik a különböző fokú rekedtség, gombócos beszéd, galuskás beszéd supraglotticus gégedaganatelőrehaladott stádiumban nehéz légzés. A gégerák a gége nyálkahártyájának kórós hámelváltozásaiból, főképpen a carcinoma in situból alakulhat ki.

Ritka kóroki tényezők a nehézfémekkel való tartós érintkezés pl. A gégén belüli daganat elhelyezkedés etnikailag különbözőnek látszik: pl Spanyolországban és Dél-Amerika egyes területein a supraglotticus gégerák gyakoribb, mint Németországban.

Mi a gégerák?

A gégerák helyileg a nyálkahártya alatt közvetlenül ill. Nyirokcsomó áttéteket a vér- és nyirokkeringés közvetítésével hozhat létre. A gégén belüli nyirokér hálózat sűrűsége nagymértékben befolyásolja a nyaki nyirokcsomó áttétek, metasztázis gyakoriságát. A gége daganat áttét, metasztázis leggyakrabban nyakig metasztázis. A daganatos áttétképzésnél befolyásoló tényező a betegség időtartama, a daganat, rák szövettani szerkezete, a daganat nagysága és elhelyezkedése.

a méhnyak multiplex condyloma vidám papillomavírus vakcina

A diagnózis felállításának időpontjában hangszalag daganat hangszalag rák esetén nagyon ritka a nyirokcsomó áttét metasztázis, a rosszindulatú gégerák alatti subglotticus gégerák daganat esetén kb.

A véráramon keresztül tejredő távoli daganatos áttétek, metasztázisok a gégerák esetén a diagnózis felállításának időpontjában relatíve ritkák.

  • Gégerák - EgészségKalauz
  • Mst papillomavírus ember tünetei
  • Jóindulatú daganatok A gége jóindulatú daganatai műtéti eltávolítást igényelnek.

Távoli nyirokcsomó metasztázis, nyirokcsomó áttét esetben gondolni kell a légzőrendszer, gyomor bélrendszer másik elsődleges daganatára is. A gége vizsgálata során az egyszerű indirekt gégetükrözéssel tájékozódunk, majd a gége tumor, hangszalag rák pontos kiterjedés megítélését és a szövettani mintavételt mikroszkópos vizsgálat során végezzük el. Egyes esetekben nagy jelentőségük van a modern képalkotó eljárásoknak, gége CT-nek, nyaki CT-nek is.

A hangszalag rák és a gégerák diagnózis felállításához elengedhetetlen a szövettani mintavétel ill. A regionális nyirokcsomó daganatos áttétek diagnosztizálásában a tapintáson kívül fontos szerep jut a nyak ultrahangos vizsgálatoknak is.

EXTRA AJÁNLÓ

A gégerák kezelésénél a daganat típusától, a gégerák elhelyezkedésétől, nagyságától, a gége tumor stádiumától függően, sugárkezelés ill.

A kemoterápiának ennél a daganatfajtánál jelenleg nincs még nagy jelentősége. Bizonyos kezdeti stádiumú hangszalag ráktípusoktól eltekintve, különösen, ha daganatos nyirokcsomó áttétek is vannak, a műtéti kezelés eredményei egyértelműen felülmúlják a kizárólagos sugárkezelés eredményeit.

A két kezelési mód kombinációja adja általában a legjobb eredményt. Gégeműtétek A gégeműtéti kezelés lehetőségei igen változatosak.

Navigációs menü

A gégeműtét fajtája a gégerák tipusától és a gégerák stádiumától függ. A leggyakoribb gégeműtét a hangszalag mikroszkópos mikrosebészeti LMC, laryngomicroscopia, hangszalag műtét teljes hámtalanítása decorticatio, dekortikáció, hangszál műtét. Ha a hangszalag daganat kiterjedt a beteg hangszalagok, rákos hangszalagok teljes eltávolítása chordectomia, lézeres hangszál műtét, lézeres hangszalag műtét jön szóba.

Ha a hangszalagrák ráterjed a környező szövetekre, akkor a gége részleges sebészi eltávolítása verticalis gége műtét vagy horizontális gége műtét, verticalis gége resectio, supraglotticus horisontalis gége resectio jön szóba.

neuroendokrin rák növekedése Koreai féreg tabletták

Amikor a gégedaganat a gége felső részén helyezkedik el, akkor supraglotticus gégeresectiót végzünk epiglottectomia. A horizontális gége resectió előnye, hogy a beteg hangja megmarad és a nyelés is akadálytalan.

Az alábbiakban ismertetjük a gége jó- és rosszindulatú daganatainak korszerű kezelését

Ha a gégerák már olyan kiterjedésű, hogy a gégét nem lehet megmenteni, akkor a gége teljes eltávolítását laryngectomia totalis végezzük. A nem kezelt gégerák a fulladás, a vérzés, az áttétek, a fertőzések és az általános állapot leromlása miatt, a klinikai észleléstől számítva, átlag 12 hónapon belül halálhoz vezet. Szív érrendszeri betegségek, tüdőbetegségek és a cukorbetegség rontják a gégedaganat prognózisát.

A teljes gége eltávolítás totál laryngectomia utáni teendők nagyon fontosak.

  1. A lapos nyakú condyloma okai
  2. Szputnyik: 4 ember meghalt, miután megkapta az orosz vakcinát A gégerák előfordulása A gégerák a hatodik leggyakoribb rosszindulatú daganat felnőttkorban.

A gége eltávolítása utána a beteg a nyakon készített nyíláson veszi a levegőt tracheostoma. Sajnos a gége eltávolítása után a beteg hagyományos módon már nem tud beszélni.

Gégerák (gégekarcinóma, gégetumor)

Ezért rosszindulatú gégerák hang és beszéd rehabilitációra rosszindulatú gégerák kell. A beszédképzésre ilyen körülmények között is lehetőség van. A leggyakoribb a nyelőcső-hangképzés megtanulása.

pinworms egy 3 éves gyermeknél condyloma és viszketés

A másik módozat a légcső és a nyelőcső közé beültetett hang protézisek alkalmazása. A gége eltávolítás utána fontos a nyakon kialakított nyílás tracheostoma víztől való óvása tusolás, fürdés, stb. A műtét során törekednünk kell, hogy a betegnek ne kelljen kanült viselnie, de sajnos egyes esetekben a nyílás szűkülhet, így a beteg tartós kanülviselő lesz.

A gégerák előfordulása

Ennek gondozásáról és kezeléséről tájékozatni kell a beteget. Gégerák szociális kérdései A gége operáció, gégeműtét előtt a beteg és a rosszindulatú gégerák felvilágosítása nagyon fontos. A gégeműtét után a beteg orvosi és pszihológiai vezetése meghatározza a beteg társadalomba való visszailleszkedését.

Lehetőség szerint javasolni kell a betegnek, hogy csatlakozzon olyan egyesülethez, ahol a gége műtéten átesett betegekkel foglakoznak. A részleges gége eltávolítás után a beteg állapotának rosszindulatú gégerák kísérése, részvétel a gondozásban, a kontroll vizsgálatok számontartása szintén nagyon fontos.

hogyan lehet felismerni a pinwormokat et fekete talpi multiplikációs kezelés

Hangsúlyoznunk kell az életmódi tanácsokat az alkohol és a dohányzás elhagyását. A már gyógyíthatatlan gégerákos beteg sem hagyhatjuk magára, fontos a tüneti kezelés, és a fájdalomcsillapítás.