Fa kártevők


Asztalos: a faanyag kártevői és megelőzésük Hogy ne rohadjon szét a kerítés, ne percegjen szú bútorainkban és ne szakadjon be a stég alattunk, a természetes fát előzetes- ha már gond van, akkor megszüntető faanyagvédelmi eljárásnak vetjük alá, melybe például a tűz elleni védelem is beletartozik.

A faanyagok kártevői - hilltopfarm. Építményeink pusztulását nem élő, úgynevezett abiotikus és élő, vagy biotikus tényezőkre vezethetjük vissza. Fakártevők elleni védelem Épületeink kártevői és az ellenük való védekezés Előbbieket hajlamosak vagyunk afféle sorscsapásnak képzelni, és valóban: az épületeinket elpusztító földrengéseket, szökőárakat, vulkán kitöréseket nem mi okozzuk.

Ezzel szemben a védőkezelés nélkül beépített faanyagon a még fa kártevők károsodás megszüntetése a megelőző kezelés költségének százalékába- míg a fel nem újíthatóan tönkrement szerkezet cseréjének költsége harminc-hetvenszeresébe kerül. Írásunkban a leggyakoribb kártevőket soroljuk és a védekezés módszerei, népszerű vegyszerei is sorra kerülnek.

Asztalos: a faanyag kártevői és megelőzésük - Furdancs Blog

Kissé épületfa-specifikus a megközelítés, de kültéren felhasznált fával együtt ezek a leginkább potenciálisan veszélyeztetett szerkezetek. A fa érzékenyen reagál a fa kártevők változásokra, folyamatosan egyensúlyi állapotra törekszik. Azaz, ha szárazabb, vizet vesz fel, ha nedvesebb, vizet ad le a környezetének.

Az ingadozás állandó mozgást okoz a fában, fizikai, mechanikai változásokat, károsodásokat létrehozva.

Biológiai sajátosságok

A biológiai kártevők elsősorban gombák és rovarok is sokat fa kártevők a fa anyagának. Szerves felépítésének köszönhetően alkotóelemeit lignin, cellulóz megtámadják, és azok lebontásával állítják elő maguknak a tápanyagot. A fertőzés kialakulását a faanyag nagy nedvességtartalma is elősegíti. Az épület faszerkezeteinek jellemző károsodásai, azok okai és következményei: - Mechanikai, fizikai hatások okozta sérülések: A fa a száliránytól függően eltérően viselkedik a terhelésekkel és a mechanikai igénybevételekkel szemben: a sérülések, törések oka lehet a faszerkezetek szakszerűtlen terhelése, alátámasztása, amely súlyos károsodást okozhat, és az egész szerkezetet tönkreteheti.

A héjazat vagy a vízelvezető rendszer meghibásodása miatt az épületbe kerülő csapadékvíz áztatja, nedvesíti a fa szerkezeteket. A faszerkezetek meggyengülnek, súlyos mértékű károsodás esetén tönkremennek.

Nincs megjeleníthető elem

A leggyakoribb biológiai eredetű károk a gombásodások, a különféle rovarok kártevései és a nagyobb, gerinces rágcsálók kártételei. Korhadás, gombásodás A korhadás a farontó gombák sejtfalakat bontó tevékenysége. A károsítás alaptípusai a barna- a lágy- valamint a fehérkorhadás. A barna- vörös- reves- korhadás minden fafajnál előfordul a gesztben és szijácsban egyarántde baba papilloma vírus a fenyőkben.

A gerendák réme - a kopogóbogár

Jellemzője, hogy elsősorban a cellulóz bomlik le. Kezdeti stádiumban vörös vagy kávébarna csíkokként, foltokként jelentkezik.

Fa kártevők - Fakártevők | Növényvédő és Kártevőirtó Kft.

Később az anyag meg- barnul, majd kocka alakú darabokra esik szét a barna színt a visszamaradó lignin adja. A lágy- nedves korhadás az erősen nedves faanyagoknál jelentkezik. Valójában a barna- korhadás egyik sajátos válfajának tekinthető, mivel itt is megfigyelhető a faanyag barnulása. Sokáig észrevehetetlen, később a fatest felszínének meglágyulása érzékelhető.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a természet nem örül annak, ha mi építkezünk, és műveinket igyekszik visszatéríteni az anyag energia körforgásba. Építményeink pusztulását nem élő, úgynevezett abiotikus és élő, vagy biotikus tényezőkre vezethetjük vissza. Épületeink kártevői és az ellenük való védekezés Előbbieket hajlamosak vagyunk afféle sorscsapásnak képzelni, és valóban: az épületeinket elpusztító földrengéseket, szökőárakat, vulkán kitöréseket nem mi okozzuk. Az eszement erdőirtások következtében a hegyek közül kizúduló árvizeknél, a klímaváltozás viharainál, a gátszakadásoknál, az erdőtüzek és egyéb tüzek jó részénél, a savas esők születésénél azonban legalábbis ott bábáskodunk. És akkor még nem is beszéltünk a szándékos rombolásokról.

A fehér- maró- korróziós korhadás során a gombák először a sejtfalak lignin anyagát bontják el. Így az átmenetileg megmaradó cellulózváz miatt a fatest szürkés- vagy sárgásfehér lesz.

Később a cellulózok és a hemicel- lulózok is lebomlanak és a fatest tömegét veszítve laza, vattaszerű, szétmorzsolható lesz.

fa kártevők

A barnakorhadástól fehéres színe és üreges, málló jellege különbözteti meg. A beépített és nedvességnek kitett fák leggyakoribb károsítói az ún. Ezek olyan parazita élőlények, amelyek a fák szerkezetének anyagával táplálkoznak, ezzel elpusztítva azt. A gombák spórákkal szaporodnak, amelyekből elsőként fonalak, fonalszerű képződmények hifák keletkeznek.

fa kártevők

A fehérje tartalmú fonalak összességét micéliumnak nevezzük. A micélium a fa belsejében és felületén egyaránt megjelenhet, ez utóbbi jellegzetes képet ad az egyes gombafajtáknak. A gombák termőtestei is fajta-specifikusak, megjelenésük már erős terjeszkedést, károsodást jelez.

fa kártevők

A farontó gombák legtöbbször a fa lignintartalmát vagy cellulóztartalmát támadják meg. Az elsőt onnan lehet felismerni, hogy az ilyen gombák hatására fa kártevők fa fertőzött felülete elfehéredik, míg a cellulóz károsodását a fa barnás elszíneződése mutatja.